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SURFACE TRANSPORTATION BOARD
ISSUES FURTHER DECLARATORY ORDER ï¿½
CONCERNING BILLING DISPUTES BETWEEN

MOTOR CARRIERS AND SHIPPERS

Surface Transportation Board (Board) Chairman Linda J. Morgan today announced
that the Board has issued a second declaratory order interpreting the billing dispute
provisions of 49 U.S.C. 13710(a).
The billing dispute provisions require carriers and shippers alike to notify each other
of billing disputes within 180 days of the billing in order to have the right to obtain a
ruling by the Board or to go to court to seek relief. The provisions also permit
(though they do not require) motor carriers to obtain a Board ruling on whether any
charges are due in addition to those already paid by the shipper, and they allow
shippers to obtain a Board ruling on whether they should have to pay billed
charges. Ultimately, however, carriers must go to court to collect charges that
shippers refuse to pay, and shippers must go to court to obtain reimbursement for
excessive charges that they have already paid. 

In Carolina Traffic Services of Gastonia, Inc.--Petition for Declaratory Order, STB
No. 41689 (June 7, 1996) (CTS), the Board held that the 180-day notification period
is a generally applicable notification requirement that is a prerequisite to any sort of
relief, at either the Board or in court. Thus, for a shipper to seek relief either at the
Board or in court, it must, within 180 days, notify the carrier that it disputes the
charges; by the same token, for a carrier to seek relief either at the Board or in
court, it must, within 180 days, rebill the shipper 
for the extra charges sought. If either a carrier or a shipper 

does not meet the 180-day requirement, then it may not seek relief either at the
Board or in court. 

In the second declaratory order, a group of freight consultants sought
reconsideration of CTS, arguing that the 180-day rule is simply a time limit for
coming to the Board for relief, but that failure to meet the 180-day rule does not
preclude a party from going to court. After the Board sought further comment from



the public in general, a variety of other shipper carrier interests submitted their
views on this and other issues relating to the 180-day rule.

While noting its limited role in resolving disputes related to motor carriage, the
Board affirmed its conclusion in CTS that the 180-day rule is not limited to Board
proceedings. The Board also agreed with the freight consultants that shippers may
challenge a bill through any means--including by facsimile [“fax”] or by mail)--that
provides the carrier with actual notice. In addition, the Board expressed the view
that carriers could forgive claims even if shippers did not comply with the 180-day
rule.

In summing up its decision, the Board stated:

In this decision and in CTS, we have not adopted the position of the
petitioning freight bill auditor and the shippers on all of the issues.
It is unfortunate that some shippers, under their current auditing
practices, are sometimes unable to detect problems until after the
180-day period for contesting claims has passed, but Congress
decided to impose a 180-day notification period nonetheless. On
the other hand, we do share the views of the shippers and their
auditors on two very important issues. First, we agree that the law
does not preclude carriers from voluntarily paying shipper claims,
or from forgoing claims that they have brought against shippers,
even if the shipper has not complied with the 180-day requirement.
Second, we agree that the 180-day rule does not apply to shippers’
ability to defend themselves against undercharge claims. The right
to settle cases and the right to a defense in a lawsuit are
significant, and we hope our action here in protecting those rights
will facilitate the resolution of disputes.

The Board’s decision was issued to the public on April 21, 1997, in National
Association of Freight Transportation Consultants, Inc.--Petition for Declaratory
Order, STB 41826.[STOP]


